Brainspotting

Ervaringsverhalen

Angela (36) vertelt: ‘Op papier had ik alles goed voor elkaar. Ik ben getrouwd met een leuke man, heb twee wolken van kinderen en heb een leuke baan. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik vastliep, en dat in werd ingehaald door het verleden.’

‘Op momenten dat ik mij onzeker voelde, kwamen er allemaal dingen bij me naar boven die ik als tiener en twintiger had meegemaakt. Pesterijen op school, een ex die me een tijd lang bleek stalken… Dingen waarvan ik dacht dat ik ze goed had verwerkt, maar die me nu hoofdpijn en hyperventilatie bezorgden. Ook ‘s nachts lag ik er wakker van, en ik kreeg zelfs nachtmerries. Op advies van een vriendin ben ik brainspotting bij Hella gaan proberen, een therapie speciaal voor onverwerkte emoties en gebeurtenissen. Er waren tien sessies brainspotting voor nodig. Maar éindelijk ben ik op een punt gekomen dat het veel beter met me gaat. Ik heb een stuk meer energie, en kan mijn onzekerheid beter de baas. Nachtmerries heb ik niet meer; de meeste nachten slaap ik zelfs als een roosje!’. En veel sneller en effectiever dan alleen praattherapie!

Tim (10 ) vertelt:
Ik was heel bang om alleen thuis te zijn, ook al was het maar 5 minuten. Dan kreeg ik ‘Het Gevoel’ in mijn buik en raakte ik in paniek. Ik wist niet hoe dat kwam. Bij een kindertherapeut ben ik begonnen. Dat hielp wel wat maar ik kreeg toch nog steeds paniek als ik alleen was. Toen ben ik gaan brainspotten en na 3x een half uurtje was ik er helemaal van af! Echt waar! Als mama dan wegging, wachtte ik bijna tot Het Gevoel weer terug kwam, maar dat kwam niet. Helemaal niet meer! Heel raar maar heel fijn!

– namen zijn fictief –

Wat is Brainspotting?

Brainspotting: de filosofie erachter
Als je iets heftigs meemaakt, kan dat een lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaken. De gebeurtenis kan onbewust zó’n impact op je hebben, dat dit wordt opgeslagen als een trauma in brein. Steeds wanneer je iets meemaakt dat jou, bewust of onbewust, doet herinneren aan deze gebeurtenis, wordt jouw brein geactiveerd. Hierdoor komen er meestal hevige gevoelens naar boven, en soms ook lichamelijke klachten. Brainspotting helpt om je weer beter te voelen. Tijdens de brainspotting sessie focus je je op een bepaald punt. Hierbij correspondeert je oogpositie met de locatie in je hersenen waar de nare ervaring ligt opgeslagen. Vervolgens wordt het zelfhelend vermogen van je lichaam geactiveerd, waardoor je lichaam actief aan de slag gaat met het opruimen van het trauma. Je kunt weer ‘normaal’ functioneren, en raakt van je trauma af. Het is mogelijk dat je al na twee sessies weer wat tot rust gekomen bent.

Belangrijk om te weten!

Let op, na 2 sessies is je trauma nog niet weg, neem er de tijd voor, gun jezelf de tijd om het te verwerken. Een trauma heeft vaak veel lagen die je moet verwerken. Hoe ouder het trauma, hoe langer je vaak bezig bent; dit omdat er allemaal zijweggetjes bij komen in je leven om er mee om te kunnen gaan. Deze zijweggetjes zal je ook in de behandeling moeten aangaan om beter te kunnen worden.

Hoe werkt het?

Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules” worden aangesproken en zich gaan oplossen. 

Oftewel: Waar we kijken bepaalt hoe we ons voelen.

 

 

De voordelen van Brainspotting:

  • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
  • Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
  • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van clienten
  • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( prae-cognitieve en prae-verbale gebieden)
  • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
  • Minder risico op hertraumatisering
  • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
  • Kortdurende interventieperiodes.

“Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen”

Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.

Hoe werkt Brainspotting?

‘Brainspotting’ is een fysiologisch hulpmiddel dat een diepgaande psychisch en lichamelijk effect genereert. ‘Brainspotting’ werkt met het diepste gedeelte van ons brein en lichaam door de directe toegang tot autonome en limbische systemen in het centrale zenuwstelsel. Als een neurobiologisch instrument ondersteunt ‘Brainspotting de klinisch helende relatie tussen therapeut en cliënt. Niets kan de plek innemen van een volwassen, verzorgende, helende aanwezigheid en het vermogen om een ander lijdend mens in een veilige, vertrouwde relatie te betrekken, waar hij of zij zich gehoord, geaccepteerd en begrepen voelt. 

Voor wie is Brainspotting geschikt?

Brainspotting is een manier van behandelen die zich uitstekend laat integreren in – en combineren met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes. Het kan een aanvulling zijn op verschillende coaching-technieken die zich richten op angsten (bv faalangst) en andere psychische blokkades. Daarnaast kan Brainspotting nuttig zijn bij lichaamsgerichte therapieën zoals acupunctuur, bio-feedback, fysiotherapie, haptonomie, chiropractie etc.. Kortom: ‘Brainspotting’ vormt een waardevolle ondersteunende behandeling bij de grote reeks medische, fysieke en psycho-emotionele vraagstukken waar gezondheidsprofessionals dagelijks mee geconfronteerd worden. Brainspotting werd in 2003 bij toeval ontdekt door David Grand Phd.

Tarieven

Proefsessie 45 min € 45,-
Standaard sessie 60 min € 60,-
5-rittenkaart 5 x 60 min € 270,- (€ 30,- korting)

Incl 21% btw

David Grand, oprichter Brainspotten