Voedingsprodukten in de overgang

Voedingsprodukten in de overgang

Voedingsprodukten die je helpen voor je hormoonbalans in de overgang

Er zijn diverse voedingsprodukten die je helpen beter de overgang door te komen, met minder overgangsklachten.

  • Sojaproducten: door de werking van plantaardige hormonen.
  • Vette vis, noten en zaden: het vet in deze producten wordt omgezet in prostaglandines. Deze stoffen bevorderen een goede hormoonregulatie.
  • Lijnzaadolie of olijfolie (extra vierge): deze oliën bevatten onder meer stoffen die een gunstige invloed hebben op hart en bloedvaten en op de hormoonhuishouding.
  • Vezels: deze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel zodat de aanmaak van insuline in toom wordt gehouden.

Opvliegers

Als je veel last hebt van opvliegers, dan zijn er een aantal voedingsprodukten die je in de overgang beter kan beperken. Zoals de consumptie van alcohol, sterk gekruid eten, suiker, koffie en kijk ook of je je stress kan verlagen.

Soja

Uit de voedingsstoffen die je kunnen helpen tegen je overgangsklachten, vis ik de sojaprodukten er even uit, omdat dit een heel belangrijke is.

Sojabonen bevatten een bepaald soort eiwit, isoflavonen genoemd, die dezelfde werking hebben als het vrouwelijk hormoon oestrogeen. In de overgang neemt je oestrogeengehalte af waardoor je klachten kunt ervaren en deze plantaardige oestrogenen heeft juist een gunstige werking mbt je overgangsklachten zoals opvliegers en botontkalking. Daarnaast blokkeren plantaardige oestrogenen de negatieve effecten van de natuurlijke oestrogenen op bepaalde lichaamsweefsels, waardoor ze – naar alle waarschijnlijkheid – een beschermend effect hebben tegen bepaalde vormen van kanker (zoals borst- en baarmoederhalskanker) en tegen hart- en vaatziekten.

Isoflavonen

Tips om meer isoflavonen binnen te krijgen
In sojabonen zitten heel veel isoflavonen. Echter het is niet gemakkelijk om iedere dag sojabonen te eten, daarom kun je ook ervoor kiezen om 3x sojabonen als vleevervanger te gebruiken per week, verder yoghurt te vervangen voor sojayoghurt, capucino met sojamelk en/of sojamelk bij het ontbijt. De smaak is anders, maar het is ook vooral wennen.

Als je hier graag meer wilt weten over voedingsprodukten in de overgang, of je wilt graag advies over je eigen voedingspatroon in de overgang, want misschien hou je helemaal niet van vis en/of soja, neem dan contact met mij op.

De volgende week post ik over “De relatie tussen oestrogeen en vet”

Recept: Groene bonenrijst met gerookte makreel

Groene bonen met makreel en rijst
recept: Groene bonen met makreel en rijst

Personen: 2
Bereidingstijd: 25 minuten
Voedingswaarde: 660 kcal p/p

Ingrediënten
200 g gerookte makreelfilet
90 g volkoren rijst
75 g sojaboontjes (koeling)
3 eetlepels grof gehakte peterselie
200 g sperziebonen, gebroken
75 g tuinbonen (diepvries), ontdooid
1 ei

Bereiding
Haal de makreelfilet uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de sojabonen en de helft van de peterselie door de rijst. Laat de pan met de deksel erop nog 5 minuten staan.

Breng in de tussentijd een andere pan met ruim water aan de kook. Kook de sperziebonen in circa 5 minuten beetgaar. Voeg de tuinbonen toe aan de sperziebonen, breng opnieuw aan de kook en laat nog 1 minuut koken. Giet het kookvocht af. Schep de bonen door de rijst.

Kook in de tussentijd ook het ei in een pan met ruim kokend water 5 minuten. Laat het ei onder koud water schrikken. Pel het ei en snijd hem doormidden.

Verdeel de rijst over 4 diepe borden, breek de markeelfilet in stukken boven de rijst. Verdeel het ei en leg hem boven op het gerecht en strooi de resterende peterselie erover.

Recept: Lassie, aangepast door Happy Body 4U

Door: Hella Biemans
Bron: Lijf en Lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *